Ilość produktów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to jednoznacznie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego rodzaju wyrobów , a oprócz tego zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader oryginalnych i niedużo znanych wyrobów wegańskich jest ze stuprocentową pewnością sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i niewątpliwy rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym różni się od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z takowych dań, które mogą wykonać w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby ze stuprocentową pewnością, że w produkcie tym nie znajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, w szczególności smaczny i posiadający kremową konsystencję. Dobieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który ma możliwość być dodawany do sosów i kanapek oraz wielu innego rodzaju potraw zwykłych jak i tych o charakterze zdecydowanie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i dwie łyżeczki musztardy. Dla smaku dodajemy sól i pieprz oraz jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie elementy mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.
Zobacz też: wegański majonez.