W domu wybiera się jedno albo drugie urządzenie, natomiast na potrzeby gastronomiczne z reguły wyciskarkę. Choćby sokowirówka posiada swoje zalety, głównie tę, że przygotowuje się sok bardzo szybko, to jest coś, w czym przegrywa z tym drugim nieco wolniej pracującym sprzętem. Jeżeli już wybiera się profesjonalne wyciskarki do soków dla swojej restauracji, kawiarni czy innego lokalu gastronomicznego, to dlatego, że daje bardziej mętny, zdrowszy sok.
Ten mętny, to w tym przypadku właściwie, bo oznacza to tę właściwość, że nie uzyskuje się wodnistego płynu, ale sok pełen maleńkich drobinek owoców, czyli zdrowszy, a w opinii wielu osób również i smaczniejszy. To może być wyciskarka gastronomiczna do cytrusów albo urządzenie do soków, w zależności, czy ograniczać się jedynie do cytrusów, czy nie. Jest jeszcze inna znacząca przewaga tego urządzenia nad sokowirówką. To na prawdę ważna informacja i dla osób szukających czegoś do soków dla domu i dla właścicieli lokali gastronomicznych (bo są i sokowirówki do zastosowania komercyjnego). Sokowirówka nie radzi sobie ze wszystkim, podczas kiedy wyciskarka tak. O ile powinno się w przyszłości uzyskać sok z liści kapusty lub ze szpinaku czy z różnych ziół, to nie będzie z tym dylematu. Tym bardziej poradzi sobie ze wszystkimi owocami. To co ma możliwość być jeszcze ważne, gdy kupowana jest wyciskarka do lokalu gastronomicznego lub dla domu, to że nie należy spożywać w tym samym momencie przygotowanego soku. W sytuacji uzyskania soku z sokowirówki powinno się go spożyć w tym samym momencie. Nie można go przechowywać.
Warto zobaczyć: profesjonalna wyciskarka do pomarańczy.
Dzięki, dzięki. Fajny tekst, przeczytalem całość do końca.