Zamrażarki szokowe

Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, ażeby zmieścić większe ilości jedzenia. Jednak z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie za każdym razem jest właściwym wyjściem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś bardzo szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć odrobinę czasu. Dodatkowo niska temperatura praktycznie zawsze zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na ogół zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te na nieszczęście będą większe. Istnieje natomiast bezdyskusyjne rozwiązanie, które umożliwi na skuteczne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą pozytywną cechą jest przede wszystkim to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko czas, ale także nie powstają żadne uszkodzenia produktów co oczywiście ma bardzo duże znaczenie. W tego typu urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych towarów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć też zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Dodatkowe informacje: schładzanie szokowe.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz