Tłusty czwartek

Pączki nie są wypiekiem, który prawie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku należy nie tylko dysponować dobrym przepisem, ale i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie w każdej sytuacji jest banalnie łatweproste. Okazuje się bowiem ze, aby upiec pączki na tłusty czwartek, należy rozrobić drożdże w mleku o adekwatnej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może również być za zimne, bo przez to drożdże także nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest intuicyjneproste i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego dylematu. One w bardzo wielu sytuacjach również na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo istotne jest też jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest łatwe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je należy bardzo długo, zanim przybierze dobrze dopasowana konsystencje. W przyszłości takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to zwyczajne. Dlatego wiele osób, nawetdosłownie te, które potrafią piec, w znaczącej liczbie przypadków kupują pączki gotowe. Kiedy pączek posiada własne święto i oni wolą mieć chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Sprawdź tutaj: Tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Share

Jedna myśl na temat “Tłusty czwartek

Dodaj komentarz