Pączki z cukierni

Kiedy zbliża się tłusty czwartek, kilka pań, które lubią i potrafią piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Wiele z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najbardziej popularne. Są jednakże i takie kucharki, które umieją zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.

Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Dokładnie tak samo nadziewa się pączki w cukierniach. Tam także nie nadziewa się ich przed pieczeniem, ale w każdym momencie po.
Domowe pączki w każdej chwili smakują całkiem inaczej niż te kupione z w sklepie. Do takich przenigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach z całą pewnością. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, jeżeli już tłuszcz jest solidnie rozgrzany. Zdarza się, że wymaganie chwili, by pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa kategorycznie dłużej niż ich pieczenie. Niemniej jednak ci, którzy doceniają te wypiek i potrafią go przygotować samodzielnie, nie żałują czasu, który na takie prace muszą poświęcić. Wychodzą oni z założenia, że jeżeli już pączek posiada swoje święto, to oni nie mogą uczcić go przeciwnie niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Przynajmniej jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają wręcz wiele czy kilkanaście pączków.
Więcej informacji na stronie: Tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz