Wykorzystanie chłodni

Nie każdej firmie opłaca się zakupować komorę chłodniczą, niektóre firmy mają bardzo duże oczekiwania pod tym względem, niemniej jednak początkowy budżet jest stosunkowo nieduży, więc powinno się poszukiwać oszczędności. Najwięcej zawsze kosztuje wyposażenie, ale niektóre maszyny można zakupić w z całą pewnością korzystniejszej cenie, a zdarza się też, że wiele maszyn da się wynająć na dłuższy czas i również ograniczyć tym koszty prowadzenia działalności. Długoterminowy wynajem chłodni jest jedną z takich propozycji, które firmy działające w biznesie gastronomicznej nader na prawdę często i bardzo chętnie wykorzystują.

Komora chłodnicza to droga maszyna. Jest to maszyna duża, bardzo pojemna i nowoczesna, ale na nieszczęście jej cena dochodzi do kilku tysięcy zł, a rzadko kiedy firmie wystarczy jedynie jedna taka komora. Na prawdę bardzo często potrzeba ich co najmniej kilka, a to drastycznie zawyża koszty. Żeby ich uniknąć, można komorę wynająć na dłuższy czas, nie tylko i wyłącznie na kilka miesięcy, niemniej jednak wręcz na rok czy dwa i po wynajmie lub odkupić za zdecydowanie niższą cenę, lub zrezygnować i wynająć kolejną komórę. Wtedy firma nie musi brać sobie na barki kosztów zakupu konkretnego urządzenia, a w każdej sytuacji może skorzystać z nowych technologii, które są przez cały czas obowiązujące. Firma wynajmująca komory mroźnicze i chłodnicze bierze wtedy na siebie ewentualne koszty serwisu i naprawy, jednakże cena wynajmu może być dla firmy wynajmującej kosztem prowadzenia działalności i zmniejszać wysokość podatku, co też jest bardzo opłacalne finansowo. Obie strony transakcji na 100 procent na tym korzystają.

Dodatkowe informacje: komory dojrzewalnicze.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz