Przewóz nietrwałych towarów spożywczych jest obwarowany wieloma bardzo restrykcyjnymi warunkami. Chodzi przede wszystkim o to, ażeby spełnić prawidłowe postanowienia dostosowane do warunków potrzebnych do przewozu konkretnych towarów. Chłodnie do auta pozwalają transportować różnorakie produkty, począwszy od mleka i jego wyrobów, przez sery, wędliny, mięso, oraz owoce i warzywa.
W samochodzie musi być utrzymywana odpowiednia temperatura. Temperatura ta w każdym momencie jest niska, gdyż wszystkie nietrwałe produkty takiej potrzebują. Najbardziej istotne jest, aby systematycznie kontrolować stan pojazdu przeznaczonego do przewozu żywności, gdyż może dojść do awarii agregatu chłodniczego, a to z kolei może również spowodować, że przestanie on właściwie działać i żywność będzie przewożona w wysokiej temperaturze. W niedługim czasie nic to nie zmieni, niemniej jednak po upływie kilku godzin niektóre produkty mogą się całkowicie popsuć. Jeżeli temperatura na dworze jest wysoka, to taka sytuacja może doprowadzić do zepsucia się całej partii przewożonych towarów. Chłodnie samochodowe powinno się serwisować co najmniej raz w roku, a w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów z działaniem, trzeba je od razu naprawić. Kierowca takiego samochodu chłodni powinien również kontrolować na bieżąco i sprawdzać, czy temperatura zgadza się z tą, jaka została narzucona w systemie. Wszelkie odstępstwa powinny być w tej samej chwili moderowane, a jeżeli nie można naprawić usterki zaraz, trzeba przeładować samochód i zepsuty oddać do serwisu do jak najszybszej naprawy.
Więcej informacji: zabudowa chłodnicza.