Zakładając własną restauracje powinno się się przede wszystkim zastanowić nad jej lokalizacją. Bowiem to od niej będzie zależeć, ile klientów odwiedzi nasz przybytek. Należy też mieć na uwadze ceny i jakość dań,które będziemy oferować.
Jeżeli na przykład pragniemy posiadać ekskluzywną restaurację, to raczej nie postawimy jej w biednej dzielnicy, bowiem po prostu nie będziemy posiadać klientów. Kolejną rzeczą poza umiejscowienia jest wystrój naszego lokalu. Najbardziej powierzyć projekt wnętrza restauracji, osobie która się w tym specjalizuje. Zwróćmy uwagę na panującą modę, niemniej jednak także charakter serwowanych dań. Gdy chcemy zająć się kuchnią francuską, możemy na przykład namalować na ścianie żabie udka i wino, bowiem to właśnie z tym kojarzona jest Francja. Poza samej sali restauracyjnej i świetnie wyposażonej kuchni, musimy wyznaczyć sobie pomieszczenie na biuro firmy. Jest to konieczne, by posiadać gdzie przyjmować kontrahentów i na przykład osoby, które chcą się u nas zatrudnić i przeprowadzamy z nimi rozmowć kwalifikacyjną. Biorąc pod uwagę kompletowanie personelu najbardziej wybierać osoby z sporym doświadczeniem, przynajmniej o ile chodzi o gotowanie. Powinny one posiadać cv z wieloma miejscami pracy o tym samym charakterze, lub co najmniej legitymować się bardzo dobrą opinią z porzedniego miejsca pracy, podpisaną przez pracodawcę. Tak dużej sugestie jednak nie należy przykładać do zatrudniania kelnerów. Najbardziej, aby byli to młodzi i pełni entuzjazmu ludzie, dzięki czemu i my i klienci będą w pełni zadowoleni.
Zobacz także: kawiarnia elementy wyposażenia.